Новости и соопштенија

 

Конференцијата за климатски промени во Бон стана платформа за поголема амбиција

» 18.11.2017

Ветени нови финансиски средства за осигурување и за заштита на шумите со цел да се зголеми климатска акција од владите, градовите и компаниите Повеќе »


Макрадули: Преку анализа на затоплувањето во Скопје направивме чекор напред за да станеме климатски шампиони

» 16.11.2017

Заменик министерот за животна средина и просторно планирање Јани Макрадули имаше обраќање на попладенвната пленарна сесија на високиот сегмент на 23-тата Конференција на Страните на УНФЦЦЦ (СОР 23), во кое ја информираше меѓународната заедница за напредокот на Република Македонија во правец на спроведувањето на Парискиот договор за клима. Повеќе »


УН КОНФЕРЕНЦИЈАТА ЗА КЛИМА ВО БОН И МАКЕДОНИЈА

» 13.11.2017

23-тата Конференција на страните кон Рамковната конвенција на ОН за климатски промени (УНФЦЦЦ) започна на 6 ноември 2017 г. и има за цел да ги придвижи нациите кон следното ниво на амбиции потребни за справување со глобалното затоплување и да го стави светот на побезбеден и попросперитетен пат за развој. Повеќе »


ОТВОРЕНА ВЛАДА ЗА КЛИМАТСКА АКЦИЈА: Отворени податоци и партиципаторно носење политики во Македонија

» 10.11.2017

Отворениот пристап на Владата може да биде од основно значење во градење на поддршката на јавноста за климатски иницијативи. Повеќе »


Нов македонски рецепт за ублажување на климатските промени

» 21.09.2017

Министерството за животна средина и просторно планирање денеска, во просториите на Македонската Академија на науки и уметности (МАНУ), одржа работилница за климатски промени на која беа презентирани резултатите од најновите анализи и препораки поврзани со оваа проблематика во државата. Повеќе »

СледнаLoading
Најмногу стакленички гасови се емитуваат при производство на кој од наведените пијалоци во нашата држава:


Испрати


Пораки

Очекуваме сета досегашна декларативност да биде преточена во конкретни мерки за акција. Очекуваме, краткорочните, да ги замениме со долгорочни решенија. Културата на расфрлање да ја замениме со култура на одржливост. Себичните интереси да ги замениме со интересите на човештвото. Површната реторика да ја замениме со конкретни дела. И тоа не заради нас, туку заради нашето потомство

Д-р Ѓорге Иванов, . претседател на Република Македонија

Со оваа комуникација во рака, земјата е целосно подготвена за самитот во Париз

Алесандро Фракасети, заменик на постојниот претставник на УНДП

Пред нас стои предизвикот на имплементацијата на предложените мерки од Планот

Стево Темелковски, зам. министер за животна средина и просторно планирање

Последно видео

Билтен

Претплатете се на нашиот билтен