ТУРИЗМОТ И КЛИМАТСКИТЕ ПРОМЕНИ

Нашата држава има разновидна туристичка понуда, која опфаќа од историја и култура до модерни зимски спортови. Во Третиот национален извештај за климатски промени, влијанието на климатските промени за прв пат беше истражено во секторот туризам. Туризмот во Македонија е соочен со ризикот од климатските промени. Температурата и врнежите се климатски фактори кои најмногу влијаат на туристичките активности.Туризмот е сектор кој може да носи големи приходи за една држава, ако добро се менаџира со истиот, ако се најде начин да се избегнат негативностите и ако мудро да се искористат промените што се случуваат- Peter Burns, консултант.


Видови туризам кои ги нуди нашата земја:

Езерски                       Планински 

Рурален 
                 Вински 


Градски                Културен 
Tуризмот кој се заснова на заштита на природата и културата, треба да има приоритет пред старите модели за масовен туризам. Планерите и институциите кои ги подготвуваат политиките можат да овозможат мотивација за тоа и регулирање а истовремено внимавајќи да не ги оштетат можностите за бизнис и профитабилност.  Во таков случај, туризмот ќе предводи во справувањето со предизвиците на климатските промени.Loading
Најмногу стакленички гасови се емитуваат при производство на кој од наведените пијалоци во нашата држава:


Испрати


Пораки

Очекуваме сета досегашна декларативност да биде преточена во конкретни мерки за акција. Очекуваме, краткорочните, да ги замениме со долгорочни решенија. Културата на расфрлање да ја замениме со култура на одржливост. Себичните интереси да ги замениме со интересите на човештвото. Површната реторика да ја замениме со конкретни дела. И тоа не заради нас, туку заради нашето потомство

Д-р Ѓорге Иванов, . претседател на Република Македонија

Со оваа комуникација во рака, земјата е целосно подготвена за самитот во Париз

Алесандро Фракасети, заменик на постојниот претставник на УНДП

Пред нас стои предизвикот на имплементацијата на предложените мерки од Планот

Стево Темелковски, зам. министер за животна средина и просторно планирање

Последно видео

Билтен

Претплатете се на нашиот билтен