Биолошката разновидност и климатските промени


Нашата држава има богата и единствена биолошка разновидност - претставена со скоро 22000 видови, од кои преку 1000 ендемични видови. Без спроведување на мерки за ублажување на и адаптирање кон климатските промени, се оценува дека сите четири видови анализирани во Третиот национален план за климатски промени се изложени на ризик да исчезнат до 2050 година. Прочитајте повеќе: Биолошката разновидност и климатските промениLoading
Најмногу стакленички гасови се емитуваат при производство на кој од наведените пијалоци во нашата држава:


Испрати


Пораки

Очекуваме сета досегашна декларативност да биде преточена во конкретни мерки за акција. Очекуваме, краткорочните, да ги замениме со долгорочни решенија. Културата на расфрлање да ја замениме со култура на одржливост. Себичните интереси да ги замениме со интересите на човештвото. Површната реторика да ја замениме со конкретни дела. И тоа не заради нас, туку заради нашето потомство

Д-р Ѓорге Иванов, . претседател на Република Македонија

Со оваа комуникација во рака, земјата е целосно подготвена за самитот во Париз

Алесандро Фракасети, заменик на постојниот претставник на УНДП

Пред нас стои предизвикот на имплементацијата на предложените мерки од Планот

Стево Темелковски, зам. министер за животна средина и просторно планирање

Последно видео

Билтен

Претплатете се на нашиот билтен