Земјоделството и предизвиците од климатските промени

Приходите и добросостојбата на повеќе од половина од населението во државата директно зависат од секторот земјоделство. Симулациите покажуваат дека во Југоисточниот регион и покрај климатските промени до 2025 година можат да се добијат високи приноси на пченица, пченка и сончоглед и тоа преку менување на датумот на сеидбата и со наводнување. Сепак, периодот помеѓу 2025 и 2050 година ќе биде многу потежок. Поради ова потребен е координиран пристап во повеќе сектори за да се гарантира оддржливоста на секторот земјоделство и неговата адаптација на предизвиците кои ги носат климатските промени. Прочитајте повеќе: Земјоделството и предизвиците од климатските промени


Зголемените температури го намалуваат нивото на продуктивност кај добитокот. Дознајте како климатските промени ќе влијаат на продуктивноста на добитокот од
студијата за репрезентативна свињарска фарма во државатa.  
Loading
Најмногу стакленички гасови се емитуваат при производство на кој од наведените пијалоци во нашата држава:


Испрати


Пораки

Очекуваме сета досегашна декларативност да биде преточена во конкретни мерки за акција. Очекуваме, краткорочните, да ги замениме со долгорочни решенија. Културата на расфрлање да ја замениме со култура на одржливост. Себичните интереси да ги замениме со интересите на човештвото. Површната реторика да ја замениме со конкретни дела. И тоа не заради нас, туку заради нашето потомство

Д-р Ѓорге Иванов, . претседател на Република Македонија

Со оваа комуникација во рака, земјата е целосно подготвена за самитот во Париз

Алесандро Фракасети, заменик на постојниот претставник на УНДП

Пред нас стои предизвикот на имплементацијата на предложените мерки од Планот

Стево Темелковски, зам. министер за животна средина и просторно планирање

Последно видео

Билтен

Претплатете се на нашиот билтен