Туризмот и климатските промени 
Климата е одлучувачки фактор за многу туристи, кога избираат дестинација за одмор. Со своите преубави планини и котлини, преполни со бистри езера, со своите големи шуми и недопрени природни предели, со брановидните лозја и традиционалните земјоделски предели, како и со многу фасцинантни споменици кои се дел од нејзиното богато културното наследство, Република Македонија нуди цело богатство од знаменитости за туристите и за сите кои ќе ја посетат. Во оваа брошура може да погледнете две климатски сценарија кои го оценуваат влијанието на климатските промени во согласност со петте главни видови туризам: езерски, вински, културен, рурален и планински туризам. Прочитајте повеќе: Туризмот и климатските промениLoading
Најмногу стакленички гасови се емитуваат при производство на кој од наведените пијалоци во нашата држава:


Испрати


Пораки

Очекуваме сета досегашна декларативност да биде преточена во конкретни мерки за акција. Очекуваме, краткорочните, да ги замениме со долгорочни решенија. Културата на расфрлање да ја замениме со култура на одржливост. Себичните интереси да ги замениме со интересите на човештвото. Површната реторика да ја замениме со конкретни дела. И тоа не заради нас, туку заради нашето потомство

Д-р Ѓорге Иванов, . претседател на Република Македонија

Со оваа комуникација во рака, земјата е целосно подготвена за самитот во Париз

Алесандро Фракасети, заменик на постојниот претставник на УНДП

Пред нас стои предизвикот на имплементацијата на предложените мерки од Планот

Стево Темелковски, зам. министер за животна средина и просторно планирање

Последно видео

Билтен

Претплатете се на нашиот билтен