Заштита на културното наследство и климатските промени
Нашето богато културно наследство е комбинација на влијанија од различни народи, култури и традиции. Со цел да се зачува и за следните генерации, направена е оценка на ранливоста на три важни локалитети од климатските промени:
• скопскиот Аквадукт
• археолошкиот локалитет Стоби
• локалитетот Плаошник во Охрид
Различни аспекти кои предизвикуваат загриженост во однос на влијанието на климатските промени врз недвижното културно наследство се презентирани во следниов извештај. Прочитајте повеќе: Заштита на културното наследство и климатските промени
Loading
Најмногу стакленички гасови се емитуваат при производство на кој од наведените пијалоци во нашата држава:


Испрати


Пораки

Очекуваме сета досегашна декларативност да биде преточена во конкретни мерки за акција. Очекуваме, краткорочните, да ги замениме со долгорочни решенија. Културата на расфрлање да ја замениме со култура на одржливост. Себичните интереси да ги замениме со интересите на човештвото. Површната реторика да ја замениме со конкретни дела. И тоа не заради нас, туку заради нашето потомство

Д-р Ѓорге Иванов, . претседател на Република Македонија

Со оваа комуникација во рака, земјата е целосно подготвена за самитот во Париз

Алесандро Фракасети, заменик на постојниот претставник на УНДП

Пред нас стои предизвикот на имплементацијата на предложените мерки од Планот

Стево Темелковски, зам. министер за животна средина и просторно планирање

Последно видео

Билтен

Претплатете се на нашиот билтен