Дознајте повеќе за тековните акциони планови за адаптација и ублажување на климатските промени:


Адаптација


Потенцијални мерки за адаптација - извадок од Третиот национален план за климатски промени (pdf)

Превенирање на последиците од топлотните бранови врз населението во Република Македонија (pdf)


Ублажување

Потенцијални мерки за ублажување во секторите: снабдување со енергија, објекти, транспорт, индустрија, отпад и земјоделство - извадок од Третиот национален извештај за климатски промени (pdf)

Акционен план за ублажување на климатските промени - извадок од Прв двогодишен ажуриран извештај за климатски промени (pdf)

Потенцијални мерки за ублажување во секторите: снабдување со енергија, објекти и транспорт - извадок од Прв двогодишен ажуриран извештај за климатски промени (pdf)

Друго

Акционен план за комуникација - извадок од Третиот национален план за климатски промени (pdf)

Предлог акционен план за родова еднаквост и адаптација/ублажување кон климатските промени - извадок од Прв двогодишен ажуриран извештај за климатски промени (pdf)Loading
Најмногу стакленички гасови се емитуваат при производство на кој од наведените пијалоци во нашата држава:


Испрати


Пораки

Очекуваме сета досегашна декларативност да биде преточена во конкретни мерки за акција. Очекуваме, краткорочните, да ги замениме со долгорочни решенија. Културата на расфрлање да ја замениме со култура на одржливост. Себичните интереси да ги замениме со интересите на човештвото. Површната реторика да ја замениме со конкретни дела. И тоа не заради нас, туку заради нашето потомство

Д-р Ѓорге Иванов, . претседател на Република Македонија

Со оваа комуникација во рака, земјата е целосно подготвена за самитот во Париз

Алесандро Фракасети, заменик на постојниот претставник на УНДП

Пред нас стои предизвикот на имплементацијата на предложените мерки од Планот

Стево Темелковски, зам. министер за животна средина и просторно планирање

Последно видео

Билтен

Претплатете се на нашиот билтен