Проценка на ранливоста кон климатските промени на шумарството


Во рамките на Третата национална комуникација кон УНФЦЦЦ е направена проценка на ранливоста кон климатските промени на шумарството во Македонија.

Шумите во Македонија се очекува да бидат доста подложни кон влијанијата од климатските промени особено во северните шуми каде овие влијанија може да бидат драматични.  Влијанијата од климатските промени во земјава веќе се документирани како пораст на температурата, намалување на врнежите и сезонски промени. Сите овие влијанија се важни за секторот шумарство.

Работната верзија на извештајот може да го симнете на следниот линк:

Ранливост и адаптација во секторот шумарство (PDF)


Презентација Проценка на ранливост во Шумарство (PDF)
Loading
Најмногу стакленички гасови се емитуваат при производство на кој од наведените пијалоци во нашата држава:


Испрати


Пораки

Очекуваме сета досегашна декларативност да биде преточена во конкретни мерки за акција. Очекуваме, краткорочните, да ги замениме со долгорочни решенија. Културата на расфрлање да ја замениме со култура на одржливост. Себичните интереси да ги замениме со интересите на човештвото. Површната реторика да ја замениме со конкретни дела. И тоа не заради нас, туку заради нашето потомство

Д-р Ѓорге Иванов, . претседател на Република Македонија

Со оваа комуникација во рака, земјата е целосно подготвена за самитот во Париз

Алесандро Фракасети, заменик на постојниот претставник на УНДП

Пред нас стои предизвикот на имплементацијата на предложените мерки од Планот

Стево Темелковски, зам. министер за животна средина и просторно планирање

Последно видео

Билтен

Претплатете се на нашиот билтен