Ублажувањето  на Климатските Промени е една од клучните тематски области опфатени во Третата национална комуникација а, се надоврзува на соодветните анализи и истражувања во Втората национална комуникација со дополнителни истражувања  особено на специфичната позиција на Република Македонија во УНФЦЦЦ и кандидатскиот статус во ЕУ.

За да се направи една разбилива проценка на потенцијалот за митигација на климатските промени беше направен извештај од страна на Истражувачкиот центар за Енергетика, Информатика и Материјали во Македонската Академија на Науките и Уметностите (МАНУ) со МАРКАЛ моделирањето на енергетски системи.  Важно е да се забележи дека „националниот енергетски сектор“ треба да се разгледува во една поширока смисла  бидејќи моделот МАРКАЛ ги покрива емисиите кои произлегувваат од согорувањето на гориво, инкорпорирајќи ги снабдувањето со енергија и побарувачката на енергија во домаќинствата, индустријата, транспортот, комерцијалните услугите и земјоделството.
Финалната верзија на извештајот може да се превземе тука. (англиска верзија)
Loading
Најмногу стакленички гасови се емитуваат при производство на кој од наведените пијалоци во нашата држава:


Испрати


Пораки

Очекуваме сета досегашна декларативност да биде преточена во конкретни мерки за акција. Очекуваме, краткорочните, да ги замениме со долгорочни решенија. Културата на расфрлање да ја замениме со култура на одржливост. Себичните интереси да ги замениме со интересите на човештвото. Површната реторика да ја замениме со конкретни дела. И тоа не заради нас, туку заради нашето потомство

Д-р Ѓорге Иванов, . претседател на Република Македонија

Со оваа комуникација во рака, земјата е целосно подготвена за самитот во Париз

Алесандро Фракасети, заменик на постојниот претставник на УНДП

Пред нас стои предизвикот на имплементацијата на предложените мерки од Планот

Стево Темелковски, зам. министер за животна средина и просторно планирање

Последно видео

Билтен

Претплатете се на нашиот билтен